miercuri, 26 august 2015

Frumosul, fericirea

O discuţie poate intriga, poate determina afirmaţii ce se contrazic sau care se completează, dar citind şi ascultând păreri se pot găsi răspunsuri potrivite. Pentru cei curioşi, aş dori să împărtăşesc aici câte ceva. După cum spune şi marele poet naţional Mihai Eminescu în ,,Glossa sa, cunoaşterea de sine (,,nosce te ipsum”) este cea mai importantă pentru dezvoltarea noastră ca indivizi, este primul pas spre drumul corect al vieţii, pentru a ne afla în permanentă linişte şi a putea schimba la noi înşine ceea ce considerăm nepotrivit, greşit. La această afirmare pot adăuga că şi fericirea vine tot din noi înşine, depinde de ceea ce privim în ceilalţi, bunătate sau răutate; liniştea interioară provine şi din siguranţa ce ne oferă faptele proprii, din încercarea de a face ceva frumos pentru suflet în fiecare zi: să citim, să practicăm un hobby, să ajutăm pe cineva, să facem o plimbare prin natură când dorim un pic de singurătate. Este important să ne concentrăm asupra prezentului, să ne bucurăm de ceea ce primim şi de persoanele de lângă noi, dar să nu uităm să dăruim la rândul nostru bunătate, dragoste, înţelegere, răbdare, ajutor, pentru a fi pe deplin fericiţi şi liniştiţi. Fiecare om are un trecut, dar acesta devine uitare şi are rolul doar să ne ofere învăţături şi a ne forma amintiri, iar despre viitor ce s-ar putea spune, este teamă, nelinişte, nesiguranţă, de aceea este importantă clipa de faţă, modul cum ne trăim viaţa în prezent, învăţând din greşeli şi încercând mereu să fim mai buni, mai frumoşi, neştiind nicioadată momentul în care va trebui să spunem adio la tot. Noi suntem suma alegerilor noastre, sănătatea noastră este influenţată de gândurile ce ne frământă.
Da, este important să ne cunoaştem şi trecutul, vieţilor marilor personalităţi a căror valori şi principii morale, spirituale pot constitui modele de urmat, pentru a nu cădea în partea întunecată, pentru a putea să avem speranţă şi exemple concrete de ,,da, se poate”, pentru a crede în forţa binelui când greutăţile şi supărările ne împresoară, iar puterile ne părăsesc. Acest articol conţine multe idei, gânduri pe care le-am reţinut din câteva cărţi şi citate pe care le-am citit vara aceasta, printre autori se numără Irina Binder, Dan Puric, Hrisostom Filipescu şi desigur scriitori naţionali sau din literatura universală.

Frumosul este peste tot, trebuie doar să îl recunoaştem în ochii celor ce ne înconjoară, în faptele măreţe ale celor care ne-au părăsit şi mai ales înăuntrul nostru, dacă ştim să îl cultivăm!




(Fragmente aparținând lui Hrisostom Filipescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu